maanantai 21. tammikuuta 2013

Paristohävikki pienemmäksi edullisesti: Paristotesteri


Ihmiset käyttävät paristoja useissa arkipäiväisissä laitteissa. Kaukosäätimet, palovaroittimet, taskulamput ja monet muut laitteet ovat jo vuosikaudet vaatineet ihmisiä ostamaan paristoja. Myös uudempien pelikonsoleiden langattomat ohjaimet vaativat omat paristonsa toimiakseen.

Erilaisia paristoja kertyy helposti asunnon nurkkiin lukuisia pareja. Paristot jäävät usein lojumaan nurkkiin odottamaan, että ne viedään lähikaupan kierrätyspisteeseen. Ohjeet oikeaoppiseen kierrätykseen löydät esimerkiksi tämän blogin aiemmasta artikkelista

Esimerkki paristotesteristä
Paristoja ei kuitenkaan välttämättä kannata viedä kierrätykseen, mikäli ei ole täyttä varmuutta siitä, että paristot ovat tyhjät. Yksi tapa tarkistaa asia on kokeilla paristoja paristokäyttöisessä laitteessa. Taskulamppu on hyvä testiväline, sillä valon kirkkaus on selkeä merkki paristojen kunnosta. Taskulamppua varmempi tapa selvittää paristojen kunto on erillinen paristojen testaamiseen tarkoitettu mittari.

Markkinoilla on jonkin verran erilaisia paristotestereitä. Laitteella voi testata AA- ja AAA-paristojen lisäksi myös suuremmat paristokoot, yhdeksän voltin tyypillisesti palovaroittimista löytyvät paristot kuin myös esimerkiksi kelloissa usein käytettävät nappiparistot. Paristotesteri ilmoittaa paristojen varauksen selkeällä viisarimittarilla.

Paristotesteri käytännössä. Testiparisto näyttää olevan vielä hyvin hengissä
Paristotesteri kustantaa noin 5 euroa. Laite on oiva apuväline jokaisen kodin akku- ja paristovarastoon ja vähentää tuntuvasti paristojen tuottamaa ympäristöhävikkiä sekä paristoihin kuluvaa rahamäärää. Suositeltavaa on kuitenkin korvata paristokäyttöisten laitteiden paristot laadukkailla akuilla, jolloin paristojen ostotarve vähenee huomattavasti. Rahan säästön ohella myös ympäristö kiittää, kun kotitaloudessa tuotetun jätteen määrä pienenee tuntuvasti. Hyvä valinta akkupaketiksi on esimerkiksi Sanyon valmistama Eneloop-akkupaketti.