maanantai 21. lokakuuta 2013

Pienikokoinen näppäimistö pelikonsolin kaveriksi: Prodige NanoX

Pelikonsoli oli vielä 2000-luvun alussa laite, joka oli tarkoitettu pääasiassa nimenomaan pelaamista varten. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti teknologian kehityksen myötä. Kiinteiden laajakaistayhteyksien yleistyessä ja pelikonsoleiden ominaisuuksien lisääntyessä. Erilaiset pelien verkkopalvelut mahdollistavat reaaliaikaisen viestien lähettämisen pelikavereiden kesken. Lisäksi käyttötarkoitus on laajentunut erilaisten Internetin videopalveluiden käyttöön sekä television katseluun Internetin välityksellä. Myös sosiaalisen median käyttö sekä perinteinen verkossa surffailu ovat osittain siirtyneet tietokoneen ääreltä pelikonsolilla hoidettavaksi.

Peliohjain on pidempiä viestejä ja verkko-osoitteita kirjoittaessa melko hankalakäyttöinen. Markkinoilta löytyy kuitenkin muutamiakin erilaisia pienikokoisia näppäimistön ja hiiren yhdistelmälaitteita, joilla kirjoittaminen helpottuu huomattavasti.

Yksi näistä laitteista on Prodigen valmistama NanoX -näppäimistö. Kyseessä on pienikokoinen langaton näppäimistön ja tasohiiren yhdistelmä.

Näppäimistö on varustettu taustavalolla, joka helpottaa huomattavasti hämärässä kirjoittamista. Näppäinasettelu on skandinaavinen, mukana ovat myös erikoismerkit sekä ä- ja ö-kirjaimet.

Näppäimistön kirjoitustuntuma on melko ristiriitainen. Toisaalta kirjoitus on varsin verkkaista ja painikkeiden tuntuma on melko hyvä. Toisaalta näppäimistön pienestä koosta johtuen näppäimet itsessään ovat melko pieniä ja täten eivät ehkä sovellu ihan jokaisen käsille käytettäväksi. Näppäimistön käyttäminen vaatii oman totuttelunsa, mutta esimerkiksi kosketusnäppäimistöön verrattaessa NanoX -näppäimistön tuntuma on varsin hyvä.

NanoX -näppäimistö on kokonaisuutena varsin pätevä laite niin pelikonsolin kuin älypuhelimen tai tabletinkin kaveriksi. Näppäimistöstä on saatavilla sekä 2,4 gigahertsin RF-taajuudella, että Bluetoothilla toimiva versio.

RF-taajuuksia käyttävä versio kustantaa noin 40 euroa, Bluetooth-versio rokottaa kukkaroa 50 euron verran.