Langattomien verkkojen tietoturva on usein heikkotasoinen ja joissakin tukiasemissa on oletuksena täysin salaamaton yhteys. Verkon salaaminen voi tuntua tavallisesta tietokoneen käyttäjästä hankalalta toimenpiteeltä, mutta se on erittäin suositeltavaa. Wlan-päätelaitteen ohjekirja on hyvä apuväline tukiaseman suojaamisessa, yleispätevän ohjeen löytää esimerkiksi Tietomurto.info -sivustolta.
Myös Sonera on julkaissut kattavan ohjeistuksen langattoman verkon salaamiseen. Ohjeistus löytyy täältä.
Ensimmäinen suojauskeino on vaihtaa langattoman verkon nimi. ja samalla estää nimen automaattinen lähetys käyttäjille. Oletuksena nimi on yleensä esimerkiksi tukiaseman merkki, (esimerkiksi ZyXEL tai linksys), joka kannattaa muuttaa esimerkiksi muotoon "kotiwlan."
Nimen lähetyksen estäminen mahdollistaa sen, että käyttäjä ei pääse tukiasemaan käsiksi, mikäli käyttäjällä ei ole tiedossa tukiasemaan asetettua langattoman verkon nimeä.
Tehokkaampaa suojaa langattomalle verkolle tarjoavat WEP-salaus sekä WPA-salaus.. Salaukset eroavat teknisesti toisistaan, WPA-salaus on tehokkaampi ja vaatii pidemmän sekä monimutkaisemman salausavaimen.
Salausavaimen keksiminen saattaa aiheuttaa käyttäjälle jonkin verran päänvaivaa. Salausavaimen voi mudoostaa yksinkertaisesti käyttämällä esimerkiksi oman langattoman tukiaseman pohjasta löytyvää sarjanumeroa. Netissä on myös tarjolla työkaluja, jotka generoivat satunnaisen salausavaimen. Generaattorin voi löytää esimerkiksi Speedguide.net -sivustolta. Internetissä on myös muita generaattoreita.
Salausavain kannattaa kirjoittaa muistiin esimerkiksi tietokoneen kiintolevylle tai esimerkiksi liimata tukiaseman päälle, jotta sen muistaa tarvittaessa.
WLAN-verkon salaus vaatii jonkin verran teknistä tietämystä. Salaaminen ei kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän hankala toimenpide, vaikka ei tietotekniikasta tai tietoverkoista juuri mitään ymmärtäisikään. Verkon salaaminen tarjoaa suojan tietomurroilta ja estää naapureita tukkimasta operaattorilta ostettua verkkokaistaa. Lisätietoa langattoman verkon salauksesta löytyy netistä todella runsaasti. Laaja artikkeli aiheesta on julkaistu muun muossa täällä.