maanantai 7. lokakuuta 2013

Vinkkejä tietokoneen äänentoiston parantamiseen

Erilaisia ratkaisuita tietokoneen äänentoiston parantamiseksi on lukuisia. Edullisimmillaan tietokoneen kaiuttimet saa hankittua noin 25 euron panostuksella arvokkaimpien pakettien hinnan noustessa satoihin euroihin. Tähän artikkeliin on koottu muutama hyvä valinta edulliseksi tietokonekaiutinpaketiksi.

Alle 50 euron tietokonekaiuttimiksi hyvä valinta on aiemmin esitelty Logitech Z320, joka tarjoaa rahoille hintaluokassaan varsin hyvin vastinetta. Ääni riittää mainiosti peruskäyttäjän tarpeisiin.
Hieman enemmän vaativan käyttäjän kannattaa sijoittaa rahansa esimerkiksi Behringer MS16 -aktiivikaiutinpariin.

Behringer MS16 on kohtuuhintainen aktiivikaiutinpari, joka on suunniteltu nimenomaan tietokonekäyttöä silmällä pitäen. Kaiuttimet sopivat hyvin myös television tai pelikonsolin kaveriksi. Kaiutinparista löytyy äänenvoimakkuuden säädön lisäksi erilliset säädöt bassolle sekä diskantille. Kaiuttimiin saa halutessaan kytkettyä myös mikrofonin, joten niitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi karaoken laulamiseen.

Behringer MS16-kaiutinparin takapaneelista löytyy virtakaapelin lisäksi sisääntuloliitännät. Kaiuttimille saa syötettyä signaalin niin 3,5 millimetrin plugiliitännällä kuin perinteisellä RCA-liitännälläkin. Digitaalista sisäänmenoa MS16-kaiutinparista ei löydy.

Mikäli on aikeissa sijoittaa noin 100 euroa tietokoneen äänentoistoon, kannattaa etsiä käytettyä vahvistin+kaiuttimet -pakettia. Laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Huuto.netistä. Myös Tori.fi:n tarjonta kannattaa tarkistaa, eikä myöskään pidä unohtaa paikallisia kirpputoreja. Vinkkejä stereosarjan yhdistämiseksi tietokoneeseen löytyy täältä.

Blogissa on aiemmin kerrottu, kuinka 90-luvulla hankittu stereosarja sai uuden elämän DVD-soittimen, tietokoneen sekä pelikonsolin äänentoiston tukevoittajana.

Noin 200 euron hintaluokassa ESI nEar-sarjan studiomonitorit ovat laadukas ja kestävä valinta tietokoneen äänentoistoa tukevoittamaan. ESI nEar 05 -studiomonitoreista löytyy lisätietoa esimerkiksi täältä.

Erilaisia vaihtoehtoja äänentoiston parantamiseksi on lukuisia. Ennen hankintaa on suositeltavaa käydä kuuntelemassa erilaisia kaiutinpaketteja lähikaupassa, mikäli se vain on mahdollista. Absoluuttista totuutta ei tässäkään asiassa ole, vaan oma korva määrää laadun.