torstai 19. joulukuuta 2013

Ohjelmistoja matkapuhelimen tai tabletin akkukeston parantamiseen

Nykyaikaiset älypuhelimet ovat toiminnoiltaan erittäin monipuolisia. Puhelimella tehdään paljon muutakin kuin puhutaan puhelimessa ja kirjoitellaan tekstiviestejä. Kännykällä kuunnellaan musiikkia, selaillaan verkkosivuja, luetaan sähköposteja, käytetään Facebookia, Twitteriä ja muita verkkopalveluita.

Älypuhelimen eri toimintojen monipuolinen hyödyntäminen pitää sisällään ikävän varjopuolen: puhelimen akku kuluu loppuun yllättävän nopeasti.

Ongelmaan on saatavilla sovelluspohjaisia apuvälineitä ilmaiseksi. Esimerkiksi Android-alustalle on saatavilla runsain määrin erilaisia akkukeston parantamiseen pyrkiviä ohjelmistoja. Artikkelissa on pari vinkkiä.

2x Battery pyrkii pidentämään älypuhelimen tai tabletin akkukestoa eri keinoin. Ohjelmisto kykenee muun muossa katkaisemaan laitteen datayhteydet, mikäli laite on riittävän kauan käyttämättä. Lisäksi ohjelma osaa antaa vinkkejä, miten käyttäjä voi omilla toimillaan vaikuttaa akun kestoon. Esimerkiksi laskemalla näytön kirkkautta akun kesto parantunee jonkin verran.

Ohjelma antaa mahdollisuuden asettaa laite yötilaan tietyn kellonajan jälkeen. Yötila säästää akkua katkaisemalla datayhteydet tietyn ajanjakson ajaksi.

Toinen vastaava ohjelmisto on JuiceDefender. JuiceDefenderin toimintaperiaate on hyvin samankaltainen kuin 2x Batteryn.

Android-alustalle on saatavilla myös lukuisia muita ohjelmistoja akun säästämiseksi. Listausta löytyy esimerkiksi täältä.

Akun keston parantamiseen pyrkivien ohjelmistojen hyöty on herättänyt paljon kommentteja puolesta ja vastaan. Käyttäjän on itse kokeilemalla selvitettävä, paraneeko akun kesto ohjelmien avulla vai ei.