perjantai 27. joulukuuta 2013

Käytä yhtä USB-laitetta useammalla koneella: Aten US221A

Erilaisia USB-liitäntään kytkettäviä laitteita on markkinoilla lukematon määrä. Muistitikkuja, tulostimia, miksereitä, äänikortteja, videokaappareita ja lukemattomia muita laitteita.

USB-laitteiden kanssa on perinteisesti totuttu siihen, että laitetta voidaan käyttää vain yhdellä koneella kerrallaan. Tämä ei ole ongelma, mikäli esimerkiksi tulostin on jaettu verkon välityksellä useammalle koneelle. Mikäli käytössä on useita tietokoneita, joita käytetään samoilla oheilaitteilla käyttäen apuna kvm-kytkintä, saattaa USB-laitteiden jakamiselle tulla tarvetta.


Ongelmaan on olemassa kohtuuhintainen ratkaisu. Laadukkaita tietokoneiden oheislaitteita valmistava Aten on kehittänyt USB-hubin, mallimerkinnältään US221A.

Aten US221A on kääytännössä tavallinen USB-hubi, jonka erikoisuutena on takana sijaitsevat kaksi USB-liitäntää. Hubin voi tarvittaessa kytkeä kahteen tietokoneeseen samaan aikaan, jolloin hubiin kytkettyjen oheislaitteiden jakaminen tietokoneiden välillä onnistuu helposti ja vaivattomasti. Tietokoneen valinta tehdään yksinkertaisesti painamalla hubissa olevaa painiketta. Hubin merkkivalo ilmaisee, kummassa tietokoneessa laite on kytkettynä.

Tietokonetta voi vaihtaa myös ohjelmistopohjaisesti tai automaatiota käyttäen. Tarvittavat ohjelmistot toimitetaan mukana hubin myyntipaketissa. Hubissa ei ole erillistä virtalähdettä, vaan se saa virtansa suoraan tietokoneiden USB-väylistä.

Laite on täysin käyttöjärjestelmäriippumaton ja toimii hyvin niin Linuxin, OS X:n kuin Windowsinkin kanssa.

Aten US221A on näppärä ja pienikokoinen apuväline useiden tietokoneiden käyttäjille. USB-hubi kustantaa noin 25 euroa. Lisätietoa löytyy valmistajan tuotesivuilta.